Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Mięso oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Przyrządzamy marynatę. Mieszamy ze sobą: miód, ketchup, musztardę, olej, sok z cytryny (lub ocet winny) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sól (około 1 łyżeczki), paprykę słodką, sporą szczyptę pieprzu cayenne, majeranku i rozmarynu, ponownie mieszamy. Pokrojone żeberka wkładamy do woreczka foliowego, do którego następnie wlewamy marynatę. Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie obtoczony w marynacie. Woreczek wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny, a najlepiej na kilka godzin. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę i 15 minut.

Składniki

Udostępnij: